Geschiedenis

  1. Home
  2. Over Ons
  3. Geschiedenis

Een locatie met geschiedenis

Koninklijke stal wordt buitenhuis

In 1694 kocht Justus van Ewijck het landgoed voor 100 rexdaelders. Later in 1871 bouwde prins Willem Frederik Hendrik van Oranje Nassau een huis voor zijn opzichter op dit landgoed, genaamd ‘Prins Hendrik Oord’. Aan de overzijde ervan werden stallen en een fraai koetshuis geplaatst. Zo’n 50 jaar later, op 3 mei 1926, werd dit koetshuis gekocht door het Nederlandsch Jongelings Verbond (CJV/YMCA Nederland) als buitenhuis. Het huis kreeg bij de opening de naam Ernst Sillem Hoeve. Vernoemd naar de bankier Ernst Sillem, die als penningmeester veel voor de YMCA heeft betekend.

Het buitenhuis op de Soestdijkerweg werd vooral gebruikt als buitenhuis en conferentieoord voor de leden van het CJV/YMCA. Er werden ook kampen georganiseerd waar de deelnemers werkten aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook kregen zij de kans om kennis te maken met tuin-, timmerwerk en andere ambachten.

Tot op de dag van vandaag hebben het pand en bedrijfsvoering enorme uitbreidingen en veranderingen ondergaan. Dit mede door de inbreng van gasten die frequent van het conferentieoord gebruik maakten. Zoals de Nederlandse Spoorwegen, die destijds een groot gedeelte van de architectuur voor haar rekening nam om het pand een functionelere indeling te geven.

Professioneel conferentiehotel

De laatste jaren is er vooral hard gewerkt aan het niveau van het interieur en upgrade van het restaurant met nieuw food concept. Waar in de jaren ’70 en ’80 gekozen werd voor een sobere inrichting, wordt nu de voorkeur gegeven aan sfeervolle ruimtes met een maximum aan mogelijkheden. De Ernst Sillem Hoeve is uitgegroeid tot een professioneel en stijlvol conferentiehotel waar een persoonlijke benadering en servicegerichtheid vanzelfsprekend is.

Eigendom van YMCA Nederland

Het pand is nog steeds eigendom van de YMCA en wordt door Ernst Sillem Hoeve bv geëxploiteerd als hotel. YMCA Nederland is een algemeen nut beogende instelling (ANBI) met het certificaat Erkend Goed Doel. De YMCA houdt zich bezig met het uitvoeren van maatschappelijke activiteiten op het gebied van jeugd- en jongerenwerk en vakantiekampen voor kinderen met een hulpvraag.  Door uw bijeenkomst in ons hotel te organiseren ondersteunt u dit belangrijke werk, want een groot deel van het rendement van Hotel Ernst Sillem Hoeve wordt gebruikt om deze activiteiten te financieren.